Direktlänk till inlägg 20 februari 2009

Glade katter og fastelavn

Av Kaspara - 20 februari 2009 21:42

Det nærmer seg fastelavnssøndag eller fleskesøndag som det også ble kalt tidligere. Dette var dagen for fråtsing, for fastelavn betyr kvelden før faste.

Opprinnelig var fastelavn en hedensk vårfest.
Da ungene gikk i barnehage, kom de ofte hjem med disse sjarmerende svarte kattene med lang hale rundt fastelavn.  Jeg ble så nysgjerrig på hvorfor disse kattene  ble knyttet til fastelavn, og bestemte meg for å undersøke det nærmere.

Da fant jeg ut at i Danmark og Tyskland hadde man til fastelavn fra gammelt av en lek som het; "Slå katten ut av tønnen". Det ble brukt levende katter, noe man heldigvis har sluttet med . Symbolikken i" leken" var å jage vinteren bort og la våren komme. Tønna var symbol på vinteren og katten på våren.

Man brukte en levende katt i tønna, for man mente at katten var ond og var skyld i mange ulykker.

I dag brukes det et kattebilde utenpå tønna, og inne i tønna er det godsaker. Til barnas store glede er den fylt med slikkeri. Tønna blir slått på etter tur, og den som slår det siste godteriet ut av tønna blir kåret til kattekonge eller kattedronning.

Dette vet nok dere dansker og tyskere mer om enn meg, dersom dere kjenner til skikken.

Vel, i dag har ungene og jeg laget hver vår katt til fastelavn. Den store katten er mammas katt, mens eldstemann har laget turkis og oransje kattunge og minstemann har valgt seg rosatoner i kombinasjon med sort/hvitt. Gutta mine er så glade i å lime, klippe, tegne og storkoser seg når jeg inviterer til den slags. Vi hadde en ordentlig koselig stund rundt rotebordet vårt.

I kveld har vi slappet av med hjemmelaget pizza og "Norske talenter" på tv.

Ha en herlig fredag i hus og hytter!


 
ANNONS
 
Dilldall-Nina

Dilldall-Nina

20 februari 2009 23:43

Nah - de var da såååå søte ;). Katter x 3 er jo greia. Jeg lagde faktisk også noen katter i går, men MYE enklere i formen ;). Kommer på blogg etterhvert.

"Slå katten ut av tønna" og kåring av en kongelig katt har jeg vært med om på karneval/fastelavnsfeiring på de to minste trinnene på skolen. Selvfølgelig godteri i midten da - og når jeg har jobbet i team med førskolelærere. De har tatt med seg karnevalstradisjonen fra barnehagen. Barna får ett slag på sekken hver - helt til "tønna" revner.

Jeg liker absolutt IKKE å kle meg ut - og med det siste kullet mitt nå har jeg latet som om karneval har vært et fremmedord. Karnevel? *Putter fingrene inn i ørene og synger høyt la-la-la-la*. Nei - skolefag og fysisk fostring i skolen får holde *ler*. Ut på skitur i stedet sier jeg ;).

God fastelavn!

http://dilldallsaant.blogspot.com

 
Mina

Mina

21 februari 2009 10:36

Så søte katter! Originalt:) Men, huff, for en fæl "lek" med levende katter da! Godt de har sluttet med det. Mye bedre å klippe ut katter i fargeglade papir!:)
Ser ut som dere har hatt en flott vinterferie også. Og det gikk jo fint uten beinbrudd også!;) Og elgmøte da! Jeg er redd for elg jeg. Speider godt etter de når vi kjører oppover til fjellet. Livredd for å kræsje med en! Det er jo digre dyr..

God helg i snøværet!

Klem fra Mina:)

http://www.minasparadis.blogspot.com

 
Julia

Julia

21 februari 2009 11:36

nårh ja - den var så fra mig. Kom til at være anonym, men det var ikke med vilje...

http://julialahme.dk

 
pillepalle

pillepalle

21 februari 2009 11:36

Kjære Kaspara!

Ser at du var veldig flittig allerede igjen! Så nydelige katter har du lagt! Det er spennende å lese om kattehistorien. De kjenner jeg ikke, men karnevalsaktiviteter våre skal også jage vinteren bort :)
Fint papir brukte du også! "Kaspara papir"! :)))

Joda, det var bare en liten hils! Vi skal reise til farmor i
dag. Ha en flott helg alle sammen! Klem fra Pillepalle

http://www.pillepalles-verden.blogspot.com

 
Lotten

Lotten

21 februari 2009 12:00

Men så söta de var allihop! Vilken kul historia som låg bakom traditionen oxå!

Vad skall ni göra med de fina katterna?

Kram Lotten

http://ornnastet.blogspot.com

 
Rosa

Rosa

21 februari 2009 13:05

Det er så koselig med sånne rotebord : ) Og når det blir så fine katter av det er det jo helt topp!! Jeg jobber absolutt hele dagen i dag og halve morgendagen, men da tror jeg det blir bollebakst ihvertfall!!! Selv om kattene får vente... : )

http://www.cafelatter.bloggagratis.se

 
kardemomme

kardemomme

21 februari 2009 14:22

Hei Kaspara :)Endelig har jeg litt tid til blogging igjen..Det er virkelig dårlig med innlegg hos meg for tiden og enda dårligere med besøk hos dere andre..
I dag har vi en bedre dag her og jeg og Karamella har kost oss med papirklipp og fyr på peisen mens J. er i din by sammen med søsteren fra vestlandet for å hjelpe faren med litt pakking før han flytter til nytt sted..
Ser at dere også har kost dere med forberedelser til morgendagen og fastelavn :)Det er så koselig med sånne stunder sammen med ungene..Du har en masse flott papir ser jeg og kattene ble så herlige!!!
I kveld er det Melodi grand prix som vi selvfølgelig skal se på og ellers blir det innekos fram til det..Rusler kanskje en liten tur i snøværet for å få litt luft men det er rene snøstormen ute så vi får vel tenke alvorlig på om vi orker :)
Ønsker dere alle en fortsatt fin lørdag..
Stor klem fra Kardemomme :))

http://husetvedbekken

 
Ingen bild

Jette K

22 februari 2009 15:59

Man slår stadig katten af tønden her i Danmark. Og man rasler også. Det vil sige at børnene går rundt i byen, udklædte og synger en sang. Som tak for det får de enten penge eller slik. Det minder lidt om skikken med at gå omkring til Hallow'een. Nogle steder, bla. på Ærø, går voksne stadig på besøg hos naboerne, også udklædte, og de skal så forsøge at være så anonyme som muligt, så værterne ikke kan gætte hvem de er. Jeg kan også huske at jeg har hørt om en anden hæslig skik, hvor man hængte en gås op med hovedet nedad (også levende) og så skulle man rykke hovedet af den. Det var vist på Amager man var så barbarisk.

Jette K/Danmark - som synes du har en dejlig blog! :-)

 
Kaspara

Kaspara

22 februari 2009 20:58

Hei Jette uten blogg
Så gøy at du skriver om disse danske tradisjonene! Godt disse barbariske skikker er historie! Så herlig at du liker bloggen min! Ha en fin kveld og en super ny uke!
Klem fra kaspara

http://kasparasregnbue.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Jette K

2 mars 2009 10:08

Tak for din hilsen! Så hyggeligt, jeg opdagede det først nu, jeg er lidt bagud med at læse blogge.
Og ja, det er godt at det kun er den sjove del af skikkene vi har beholdt!

Jette

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kaspara - 14 september 2009 20:29

Vet ikke helt om jeg vet hva jeg vil, men i iver og entusiasme, har jeg skaffet nytt rede. Jeg er nå å finne på adressen  http://kasparasregnbue.blogspot.com/ Jeg er ikke så glad i å brenne bruer, så bloggen her på Bloggagratis står her en stund ...

Av Kaspara - 12 september 2009 15:40

   Jeg klarer ikke helt slippe taket i Bloggagratis/Bloggplatsen  og håper at ting skal kunne ordnes. Ikke klarer jeg helt slippe taket i bloggingen heller. Det er en morsom avkobling. Jeg vil prøve med mer mail-skriving til bloggportalen, og sam...

Av Kaspara - 11 september 2009 22:22

I disse dager har jeg blogget et år under den svenske bloggportalen Bloggagratis. Det har vært et fantastisk spennende og morsomt år. Aller mest gledesrikt har alle de nye herlige menneskene en har lært å kjenne vært! Det har vært et år med mange s...

Av Kaspara - 10 september 2009 18:40

Jeg er en storsamler av  frodige retrostoffer og fint papir. Jeg lider kvaler, om jeg må gå forbi en bruktbutikk uten å kunne gå på stoffjakt i den. Tenk om det optimale retrostoffet lå der nå, og bare ventet på å bli plukket opp av en person som vil...

Av Kaspara - 8 september 2009 21:13

Ved siden av mitt favoritt-interiørblad danske "Boligliv", kjøper jeg også ofte danske "Boligmagasinet". Danskene kan det de! I dag satt jeg og bladde i nettopp "Boligmagasinet", og noen bilder dvelte blikket mitt litt lengre ved enn andre. Nå vil ...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13
14
15
16
17
18
19 20 21 22
23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ kasparas  regnbue med Blogkeen
Följ kasparas  regnbue med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se